کنفرانس بین المللی اقتصاد جهانی و تحریم ها با همکاری مشترک مرکز همکاری های های علمی بینالمللی وزارت علوم و فناوری و دانشگاه الزهرا (س) در روز های چهارشنبه و پنجشنبه 17 و 18 مهرماه در سالن همایش های بینالمللی دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد. کمیته راهبردی این همایش مرکب از نمایندگان و اساتید دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، الزهرا (س) و معاونت حقوقی رئیس جمهور به مدت یکسال طی جلسات متعدد جزییات برگزاری این کنفرانس را مشخص کردند. کمیته علمی این کنفرانس مرکب از اساتید تعداد زیادی از دانشکده های اقتصاد، علوم سیاسی، و حقوق دانشکده های مربوطه در کشور در فرایند ارزیابی مقالات دبیرخانه کنفرانس را یاری رساندند. تعداد 92 چکیده مقاله به این کنفرانس ارسال شد که از میان آنها 51 مقاله کامل دریافت گردید. از تعدادی از مشاهیر اقتصادی، سیاسی و حقوقی بینالمللی برای حضور و یا همکاری از طریق وبینار دعوت به عمل آمد که بدلیل تهدید های دولت آمریکا از همکاری با کنفرانس پوزش خواستند. با همکاری دانشکده مطالعات سیاسی وزارت خارجه سه تن از محققین تحریم ها در سه کشور تحت تحریم کوبا، روسیه و چین با هدف تبادل تجربیات مقابله با تحریم ها توسط این کشور ها دعوت به عمل آمد. این کنفرانس با ارائه خیر مقدم و سخنان خانم دکتر مهناز ملانظری رئیس دانشگاه الزهرا(س) و آقای دکتر مسعود صدری نسب رئیس مرکز همکاری های علمی بینالمللی وزارت علوم و فناوری آغاز بکار کرد. نخستین سخنران کلیدی این کنفرانس آقای دکتر جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان بود که با تبیین رفتار مقامات رسمی دولت آمریکا در نقض قوانین بینالمللی و مصوبات سازمان ملل آن را مصداق بارز تروریسم اقتصادی ارزیابی کرد. سخنرانی عالمانه وزیر امور خارجه با استقبال انبوه حاضرین در سالن همایش های بینالمللی دانشگاه الزهرا (س) مواجه شد.
دومین سخنران کلیدی این کنفرانس خانم دکتر لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور بود که به تبیین جنبه های مختلف نقض حقوق بینالملل توسط دولت ایالات متحده پرداخت و اقدامات دولت جمهوری اسلامی را برای مقابله با این اقدامات غیرقانونی در مجامع بینالمللی تشریح کرد و مشارکت صاحبنظران اقتصادی را در بررسی ابعاد اقتصادی موارد آشکار نقض حقوق بینالملل خواستار شد.
سومین سخنران کلیدی این کنفرانس آقای دکتر محمدعلی پورمختار رئیس فراکسیون مبارزه با تحریم ها در مجلس شورای اسلامی بود. ایشان ضمن تشریح اقدامات گسترده مجلس شورای اسلامی در بررسی دقیق ابعاد مختلف تحریم ها و همکاری نهاد ها و سازمان های مختلف داخلی خواستار همکاری و مشارکت بیشتر محققین دانشگاهی در مقابله با تحریم ها شد. دکتر پورمختار از تلاش فراکسیون مقابله با تحریم ها در مجلس شورای اسلامی برای تشکیل باشگاه کشور های تحریمی با هدف تبادل نظرات و همکاری در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی و حقوقی در مقابله با اقدامات ایالات متحده خبر داد.
در این کنفرانس در 12 نشست علمی به بررسی و تبیین آثار مختلف تحریم های اقتصادی بر جامعه ایرانی پرداخته شد و راه های مقابله با آنها از جوانب حقوقی، سیاسی، اقتصادی، و اجتماعی بررسی شد. در حوزه اقتصادی آثار تحریم ها و چالش ها و فرصت های پیشرو در حوزه های سیاستگذاری، انرژی، مناسبات پولی و بانکی بینالمللی، و در حوزه حقوقی آثار تحریم های آمریکا بر حقوق بینالملل و اَشکال مختلف نقض حقوق بینالملل توسط دولت ایالات متحده بررسی شد. در حوزه های اجتماعی موضوع تاثیر تحریم ها بر آموزش عالی کشور، بر حوزه های تغذیه و دارو، و نیز تحریم ها و نقش رسانه ها در آن ارزیابی شدند. در حوزه سیاسی نیز دیدگاه های مختلف برای مقابله با تحریم ها ارائه شدند. نشست مشترک کارشناس های کوبا و روسیه با حضور نماینده دانشکده مطالعات سیاسی وزارت خارجه نشست دیگری بود که تجربیات دو کشور برای مقابله با تحریم ها مورد برسی قرار گرفت.
چهارمین سخنران کلیدی این کنفرانس که سخنران پایانی کنفرانس نیز بود دکتر عبدالناصر همتی بود که به تبیین اقدامات بانک مرکزی برای مقابله با تحریم و ایجاد ثبات در اقتصاد کشور برای مقابله با اقدامات بیثبات ساز ایالات متحده در یکسال گذشته پرداخت. ایشان تاکید داشت که اقدامات بانک مرکزی بدون استفاده از ذخایر ارزی موجب بازگشت ثبات در اقتصاد کشور شد. دکتر همتی بر نقش عوامل بنیادی شکل دهنده نرخ ارز در مقابله با تحریم تاکید کرد. همتی تلاش بانک مرکزی را برای تقویت پول ملی، ثبات و تولید ملی سه هدف اصلی بانک مرکزی برشمارد. ایشان در خاتمه به موانع حل معضل کنونی رکود تورمی پرداخت و بر ناترازی بانکی و تنگنای اعتباری سیاست های پولی و مالی برای خروج از شرایط رکود تورمی اشاره کرد و روند شاخص های کلان اقتصادی را در غلبه بر مشکلات نویدبخش عنوان کرد.